Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web

Recepty a návody

Studená kuchyně

Tinktura

Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo tmavé láhve, zalejeme 38 až 40% režnou v případě nouze vodkou či lihem a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody.

 

Víno

Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 l bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.

 

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:
250 g tvarohu
50 g másla
30 ml mléka
špetka mleté papriky
špetka soli
pepř
svazek medvědího česneku (nať)

Postup:
Tvaroh smícháme s máslem a mlékem a utřeme z nich hladkou hmotu. K tomu přidáme koření: papriku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený medvědí česnek.

 

Mrkvový salát s medvědím česnekem

Ingredience:
500 g mrkve
několik listů medvědího česneku
1 cibule
100 ml zakysané smetany
lžíce majonézy (není nutné)
lžíce olivového oleje
špetka soli
pepř

Postup:
Mrkev nastrouháme a smícháme s nakrájenou cibuli a nakrájeným mědvědím česnekem. Přimícháme smetanu, majonézu a olivový olej. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit a pak podáváme tento úžasný salát s medvědím česnekem třeba k obědu.

 

Salát z medvědího česneku

Mladé listy česneku nakrájíme najemno a přidáme nastrouhaný tvrdý sýr. Pokapeme citrónem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše promícháme.

 

Jarní očistný salát

Smícháme několik pokrájených listů česneku medvědího, několik lístků smetanky lékařské, salát hlávkový, ředkvičky, pórek, řeřichu a jedno rajské jablíčko. Přidáme mořskou sůl, šťávu z citrónu a tři lžíce olivového oleje. Konzumujeme jako přílohu k masu nebo s celozrnným pečivem. 

 

Salát jinak

Čínské zelí, česnek a balkánský sýr nakrájíme nadrobno, opepříme a přidáme pár kapek oleje.

 

Sůl s medvědím česnekem

300 g medvědího česneku
1 kg mořské soli
Omytý a osušený medvědí česnek dejte spolu s mořskou solí do mixéru. Rozdrťte ho, dejte do vzduchotěsných lahví a uchovejte na    tmavém a chladném místě.
Sůl z medvědího česneku je výborná třeba na dosolení polévky na talíři, k ochucení vařených brambor a mnoho dalšího využití.

 

Pasta z medvědího česneku od Lydie

100 g medvědího česneku
10 g mořské soli
1 dcl oleje (ne olivového, ale slunečnicového nebo řepkového)
Omytý medvědí česnek, sůl a olej rozmixujte a dejte do sklenic. Uzavřená pasta vydrží v lednici rok. Pasta je dobrá na ochucení, když už není čerstvý medvědí česnek.Ti, kteří milují česnek, můžou toto nádherné koření - pastu použít ať už do polévek a omáček, nebo na drůbež, ryby, zeleninu, houby a těstoviny. Koření z medvědího česneku je vždy po ruce a připraveno k použití.
 

 

 

Teplá kuchyně

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:
2 střední brambory
1 svazek medvědího česneku
1 - 2 bujóny
1 l vody
150 ml smetany
trošku mletého muškátového ořechu
sůl, pepř
4 krajíce chleba

Postup:
Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme je ve vodě s bujónem. Přidáme ještě k tomu pepř a mletý muškátový ořech. Přidáme na kousky nakrájený medvědí česnek. A pak vmícháme smetanu a vaříme ještě pár minut. Během toho nakrájíme chleba na kostky a opražíme nebo ho osmažíme. Na opražené kostky chlebu dáme polévku z medvědího česneku. Tuto polévku z medvědího česneku můžeme před podáváním rozmixovat, a podávat s chlebem nebo opraženým chlebem.

 

Bramborový guláš s medvědím česnekem

Ingredience:
1 kg brambor
4 cibule
250 ml vývaru nebo vody s bujónem
2 lžíce mleté papriky
lžíce octu
pepř
sůl
majoránka
olej
svazek medvědího česneku
párky nebo jakákoliv uzenina

Postup:
Cibuli nakrájenou na kostky osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme k tomu mletou papriku, lžíci octu a vývar. K tomu přisypeme na kostky nakrájené brambory a omytou a nakrájený medvědí česnek. Vaříme čtvrt hodiny a k tomu přidáme na kousky nakrájenou a osmaženou uzeninu. Podle potřeby zahustíme moukou.
 

Chleba s medvědím česnekem

Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g žitné celozrnné mouky
100 g žitné chlebové mouky
300 ml vody nebo mléka
80 ml oleje
necelé dvě kávové lžičky soli
lžička cukru
20 g čerstvého droždí
lžíce kmínu
menší svazek medvědího česneku

Postup:
Ze 100 ml teplé vody a mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín. Pak k tomu přidáme kvásek, olej a postupně přimícháme zbytek vody. Uhněteme vláčné těsto a necháme ho půl hodiny kynout. Po vykynutí vmícháme na drobno nakrájený omytý medvědí česnek. Ještě chvíli necháme kynout.
Uděláme bochník chleba, který dáme na pečící papír na plechu nebo do vysypané ošatky. Pečeme jej ve vyhřáté trouby na 220°C deset minut a pak snížíme teplotu na 160 - 180°C, při které dále pečeme tak půl hodiny.
 

Quiche s medvědím česnekem

Ingredience:
1 hotové a vyválené listové těsto
150 g tvrdého sýra
100 g libové uzené slaniny nebo šunky
150 g medvědího česneku
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce a sůl

Postup:
Nejdříve zapněte troubu a nastavte teplotu na 200 - 225 ºC. Rozbalte listové těsto, vložte ho do kulaté zapékací formy a po okrajích ho nůžkama odstřihněte. Sýr nastrouhejte na velké slzy a slaninu nebo šunku pokrájejete na drobné kostky. Medvědí česnek nakrájejte na tenké proužky a navršte na těsto se slaninou a sýrem. V misce rozšlehejte smetanu a vejce, jemně přisolte a směs vlijte na koláč. Vložte do předem rozehřáté trouby a pečte 25 - 30 minut.


 

 

TOPlist